کودکان و استفاده از سمعک [بخش دوم]
همانطور که در بخش اول گفتیم، اگر کودکتان مشکلات شنوایی دارد باید تصمیمات زیادی در مورد درمان مشکلات شنوایی، آمادهسازی صوتی، زبان و گفتار درمانی بگیرید. اولین قدم برای درمان مشکلات شنوایی آماده کردن کودک برای استفاده از سمعک است. مشکلات شنوایی ممکن است از تولد با کودکان باشند یا در سالهای بعد در اثر عفونت، استفاده نادرست از دارو، مشکلات ژنتیکی یا قرار گرفتن در معرض صداهای ناهنجار بهوجود بیایند. اگر فکر میکنید کودکتان مشکل شنوایی دارد او را پیش متخصص گوش و حلق و بینی ببرید و از او بخواهید شما را به یک متخصص گوش کودکان معرفی کند. این متخصصین در آزمایش و درمان مشکلات شنوایی کودکان تبحر دارند.
مراجعه مرتب به پزشک
مدتی طول میکشد تا کودک یاد بگیرد از صداهایی که دریافت میکند چطور استفاده کند. زبان و گفتار درمانی باعث میشود کودک از هم سن و سالهای خود عقب نماند و مراحل یادگیری زبان را بهدرستی طی کند. بهتر است تواناییهای شنوایی کودک مرتب توسط متخصص گوش بررسی شود. اگر کودک از نوزادی مشکلات شنوایی داشته، آزمایشهای شنوایی در سالهای بعد میزان شنوایی او را مشخص میکنند.
با مراجعه مرتب به پزشک، عملکرد و تناسب سمعک را تحت نظر داشته باشید. کانالهای گوش کودکان بهسرعت رشد میکنند و ممکن است پس از مدتی سمعک یا قطعات آن نیاز به تعویض داشته باشند. قالب گوش سمعک نوزادان هر دو تا سه ماه یکبار باید تعویض شوند.
نکاتی برای والدین
همانطور که در بخش اول گفته شد استفاده مداوم از سمعک برای کودک اهمیت زیادی دارد و در یادگیری زبان و توسعه یافتن تواناییهای گفتاری او موثر است. اگر کودکی دارید که تازه راه افتاده و از نوزادی سمعک نمیگذاشته، نگه داشتن سمعک روی گوش او کار مشکلی خواهد بود. اگر کودکتان در برابر استفاده از سمعک مقاومت میکند یا نمیگذارد روی گوشش بماند، تاکتیکهای مفیدی وجود دارند که استفاده از سمعک برای کودکان را سادهتر میکنند:
- وقتی دارید با کودک بازی میکنید و زیاد به باز کردن سمعک علاقه ندارد سمعک را روی گوشش بگذارید.
- یک هدبند نرم روی سمعک بگذارید اما حواستان باشد راه میکروفون را نبندید.
- از کلیپهای مخصوص برای وصل کردن سمعک به لباس کودک استفاده کنید. به این شکل حتی اگر کودک سمعک را باز کند گمش نخواهد کرد.
میتوانید برای گذاشتن سمعک روی گوش کودک برنامهی روزانه داشته باشید. قبل از اینکه بخواهید این کار را بکنید او را بغل کنید و نازش کنید تا سمعک در ذهنش با یک حس خوب مرتبط شود. وقتی کودک سمعک را باز میکند با مهربانی آن را روی گوشش بگذارید تا بفهمد جای سمعک آنجاست.
اگر کودک مرتب سمعک را در میاورد و با گوشهایش ور میرود احتمال دارد سمعک برای گوشش مناسب نباشد. به متخصص گوش مراجعه کنید و قالبهای سمعک را تعویض کنید.
بررسی کردن سمعک
سمعک کودکان هر روز باید بررسی شود؛ مخصوصا سمعک کودکانی که نمیتوانند صحبت کنند. صدای آن را بررسی کنید، ببینید باتری دارد یا نه و اگر رطوبت یا اضافاتی وارد آن شده تمیزش کنید. یادتان باشد اگر شما نتوانید صدایی از سمعک بشنوید کودکتان هم نمیتواند.
متخصص گوش به شما میگوید چطور صدای خروجی سمعک را بررسی کنید. بهتر است هر بار که میخواهید سمعک را روی گوش کودک بگذارید صدایش را بررسی کنید. اگر صدایی بزرگنمایی شده نمیشنوید ببینید سمعک روشن است یا نه. برای بررسی باتری میتوانید سمعک را در مشتتان بگذارید، اگر صدایی پایین و جیغ شنیدید هنوز باتری دارد.
قبل از اینکه سمعک را روی گوش کودک بگذارید آن را برای کثیفی و رطوبت هم بررسی کنید و اگر چیزی مشاهده کردید تمیزش کنید. اگر قالب گوش کثیف شده آن را از سمعک جدا کنید. با استفاده از یک سرنگ رطوبت را خارج کنید و با یک دستمال قالب گوش را تمیز کنید. پس از اینکه قالب کاملا خشک شد آن را به سمعک وصل کنید.
نکات امینی
بهتر است برای کودکان سمعکهایی بگیرید که در باتریهایشان بهسادگی باز نمیشوند که کودک نتواند باتری را از آن خارج کند. همیشه باتریها را دور از دسترس کودکان نگهدارید. کودکان علاقه دارند همهچیز را در دهانشان بگذارند.
منبع : Healthyhearing